covid

informator

iskljucinasilje

Javne nabavke

iskljucinasilje

Priznanje strane sudske odluke

Корисни линкови

Ток предмета
 
Osnovni sud Niš
Основни суд у Нишу
Ministarstvo Pravde
Министартсво правде
Drustvo Sudija
Друштво судија
Vrhovni kasacioni sud Srbije
Врховни касациони суд
Sudski Vestaci Nis
Удружење вештака Ниш
Više javno tužilaštvo
Више јавно тужилаштво
Osnovno javno tužilaštvo
Основно јавно тужилаштво

Медијација

На основу чл. 9. ст.2. Закона о посредовању у решавању спорова и чл. 101. ст.2. Судског пословника Виши суд у Нишу формирао је Инфо службу за подршку алтернативном решавању спорова, чији је превасходни циљ унапређење поступка медијације.

Медијација је поступак мирног вансудског решавања спорног односа, у којем стране добровољно настоје да спорни однос реше путем преговарања, уз помоћ једног или више посредника (медијатора) који као треће неутрално и непристрасно лице помаже у преговорима чији је циљ постизање заједничког прихватљивог споразума о решавању сукоба или спора.

Поступак медијације је хитан, добровољан, поверљив, флексибилан и економичан.

Путем медијације, заинтересована лица могу свој спор решити вансудским путем, са уштедом времена и трошкова, а сам поступак је могуће спровести у згради суда. Стране су слободне да саме изаберу медијатора са листе јединственог регистра посредника, а у складу са одредбом чл. 29. Закона о посредовању у решавању спорова, посредници могу обављати медијацију без накнаде.

Кроз рад службе, обезбедићемо неопходне услове за спровођење овог поступка. У сарадњи са судијом и судијским помоћником распоређеним на овим пословима, странке ће бити у могућности да закључе споразум о приступању посредовању, да слободно и равноправно изаберу медијатора са листе јединственог регистра посредника коју смо припремили и да свој спор реше уз значајну уштеду времена и трошкова.

Најчешћа питања у вези медијације можете погледати овде.

Све додатне информације које Вас интересују можете добити у згради суда сваког радног дана у периоду од 08-15 часова, као и путем контакта:

Јелена Тасић - судијски помоћник
Е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Телефон: 018/504-269